Fördelarna med örngott av bambu

Fördelarna med örngott av bambu


Allt oftare används bambu som grundmaterial till örngott och sängkläder. Men varför håller denna vintergröna och träiga växt på  att växa i populäritet? 

Några av de många fördelarna med bambutyg är att det är mjukt, andas och har naturligt en bättre rynkresistens än vad bomull har.  Sängkläder av bambu blir också en alltmer populärt valmöjlighet till traditionella bomullsalternativ på grund av dess hållbarhet. Faktum är att världens snabbast växande träplanta kan vara världens mest hållbara resurs. Och till skillnad från bomull kräver inte bambu bekämpningsmedel eller gödningsmedel, vilket gör det mycket mer miljövänligt.

Bambu är slitstarkt

Överdrag av bambu är mjuka, lätta och håller mycket länge. Ju längre fibrer, desto bättre, starkare och slätare tyg. Vanligtvis sträcks bambufibrer, istället för att vävas ihop, vilket gör dem mer hållbara och mindre benägna att noppa och få revor än andra typer av vävda tyger.

Bambu är allergivänligt

Om du till exampel har känslig hud, allergier eller eksem så är bambu det rätta valet. De organiska, naturligt släta fibrerna av bambu är särskilt skonsamma mot huden och orsakar inte irritation. Bambu absorberar också fukt och reglerar temperaturen, vilket gör det svårare för dammkvalster att spridas.

Bambu är mångsidigt

På grund av sin unika fiberstruktur absorberar bambu upp till fyra gånger mer fukt än bomull, och släpper snabbt ut den igen. Detta gör det särskilt andningsbart och mångsidigt, för ett brett spektrum av olika behov. På sommaren är bambutyg särskillt svalkande och reglerar snabbt svett. På vintern bibehåller det värmen kroppen producerar, och håller dig därför varm.

Bambu är mjukt

Bambufibrer har en rund basyta, vilket gör dem mycket släta, vilket gör dem mjukare än bomull.
Överdrag av bambu kramar huden som silke eller satin, men bambu är billigare och mer hållbart i detta avseende.

Bambu är hållbart

Bambufibrer anses vara särskilt hållbara eftersom de är en förnybar resurs. Men de har också många andra miljövänliga egenskaper. Till skillnad från bomull, världens mest bekämpningsmedelsintensiva gröda, är bambu naturligt skadedjursresistent och kräver därför inga giftiga bekämpningsmedel. Eftersom det bokstavligen är ett gräs, växer det snabbt - vissa sorter kan bli över tre meter höga på en dag. Bambu använder också mycket lite vatten för att växa. När det är dags att skörda bambu, skärs den ned och regenererar sedan sig själv.
Detta eliminerar behovet av årlig omplantering, vilket kan leda till jorderosion. Faktum är, att eftersom bamburötterna förblir i jorden bidrar de aktivt till markbevarande och förhindrar jorderosion och översvämningar.

Mycket bambu odlas och bearbetas i Kina, så den har lämnat ett visst koldioxidavtryck när den når ditt hem. Anläggningen försöker dock kompensera för detta genom att producera över 35% mer syre än träd.

KomfortKudden och bambu

Vår KomfortKudde finns också med ett mjukt bambuskydd. Våra överdrag  är antibakteriella och därför mycket lämpliga för allergiker. Bambuöverdraget känns behagligt mot huden och är svettabsorberande. De svalkar i varma temperaturer på sommaren, och värmer under kalla nätter på vintern.

RSS